K jedlu by bolo vhodné pristupovať ako k liečebnému procesu. Okrem chuťových vlastností potravín je dobré si všímať aj ich dosah na zdravie.
Dokážu nielen nasýtiť, ale v správnych množstvách a kombináciách aj vyrovnať energiu a celkovo posilniť organizmus.
Pozrite si 19 živín, ktoré zahrejú a posilnia imunitu.
Táto zelenina s bielym koncom stonky obsahuje množstvo kyseliny listovej – vitamínu B9 (folát alebo folacín) priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru, ale aj pamäť.
Zázvor je skvelým pomocníkom pri boji s kašľom a prechladnutím, posilňuje imunitu. Pomáha telu tráviť a udržuje teplo vnútri. Pôsobenie na telesnú teplotu má na svedomí látka zvaná gingeroly, ktorá tiež pomáha mierniť nevoľnosti všetkého druhu, aj tie v tehotenstve. Zázvoru je dobré sa vyhnúť v prípade problémov so žalúdkom.
Na rozdiel od iných orechov a semien, gaštany majú pomerne málo kalórií a tukov. Sú ale bohaté na minerály, vitamíny a fytonutrienty, vrátane kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek. Gaštany majú blahodarný vplyv na slezinu, obličky a podporujú obeh krvi.
Táto zelenina má vysokú hladinu draslíka a kyseliny listovej. Draslík znižuje krvný tlak a kyselina listová opäť podporuje krvotvorbu. Paštrnák obsahuje aj vlákninu, ktorá je prospešná pre činnosť čriev, a teda sa pri ňom dobre chudne.
Hlavná zložka karí korenia má antioxidačné účinky na ľudské telo. Je spájaná aj s liečbou neurologických porúch a s bojom proti rakovine – účinnou látkou je kurkumín. Kurkumín posilňuje imunitu tým, že podporuje protizápalové procesy v tele.
Med pomôže nielen proti nachladnutiu, chrípke, zimnej únave a vyčerpanosti, ale dokáže tiež zahriať. Poctivý med od včelárov obsahuje veľa antioxidantov.
Škorica má neuveriteľnú moc rozprúdiť krv a zahriať celé telo. Bráni organizmu pred útokmi vírusov, baktérií a infekcií. Škorica zefektívňuje trávenie, a tým napomáha vylučovať škodlivé látky z tela. Doprajte si ju v horúcom maslovom bourbone.
Sezam je bohatý na železo, ale aj vápnik, zinok, draslík, vitamíny skupiny B a vitamín E. Sezamové semienka sa odporúčajú pri chudokrvnosti, miernia prejavy menopauzy. Zvyšujú obranyschopnosť tela a prospievajú vlasom, nechtom a koži.
Rovnaké množstvo živín ako čerstvé ovocie má aj to sušené. Hoci je znížené množstvo vitamínu C, ostatné látky zostávajú zachované. Takže namiesto sladkostí je prospešnejšie si dopriať sušené ovocie a týmto zdravým maškrtením dodáte telu energiu. Sušené ovocie obsahuje totiž vlákninu, antioxidanty, kyselinu listovú a polyfenolové antioxidanty, ktoré zlepšujú prietok krvi. Vďaka sušenému ovociu je možné znížiť riziko obezity a zlepšiť trávenie.
Vzácne korenie na neurologické poruchy. Odporúčaná denná dávka šafranu je maximálne 30 miligramov.
V správnom množstve šafran zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje imunitu a je využiteľný aj pri kašli či astme.
Je prekvapujúce, že vajíčka majú veľký vplyv v prevencii chrípok a prechladnutí. Vďaka vitamínu D posilňujú imunitu a aktivujú účinné látky proti vírusom a baktériám. Vajíčka tiež obsahujú vitamíny A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálnych látok je to vápnik, fosfor, ktorý tiež podporuje zdravie kostí, draslík, železo alebo zinok, ktorý posilňuje imunitu.
Korenie podporuje krvný obeh, prekrvuje aj intímne partie a pôsobí ako prírodné afrodiziakum. Prehrieva telo a je vhodné pri nachladnutí. Zahreje sliznice, a tým sa lepšie uvoľnia hlieny pri nádche. Podporuje trávenie a rieši nízky tlak.
Podobný efekt ako čierne korenie spôsobujú aj chilli papričky. Majú protizápalové účinky, prekrvujú telo a tým pádom aj zahrievajú. Je v nich mangán, horčík, draslík i železo. Sú plné antioxidantov a chránia organizmus pred pôsobením voľných radikálov. V organizme zvyšujú hladinu serotonínu. Odporúčajú sa aj pri prevencii rakoviny prostaty.
Ďalšou skvelou zeleninou, ktorá pomáha proti nachladnutiu a chrípke, je štipľavý chren. Detoxikuje pečeň, podporuje krvný obeh a podieľa sa na vyplavovaní istých nebezpečných proteínov z krvi.
Vysoký obsah vlákniny v strukovinách pozitívne ovplyvňujú trávenie. Obsahujú antioxidanty a sú výborné pri prevencii proti nádorovým ochoreniam a vzniku cukrovky II. typu.
Pšeno, pohánka, špalda, ovsené vločky aj ryža dokážu telo dobre prehriať. Dodávajú energiu počas celého dňa a nie sú tak ťažké na žalúdok ako pšenica. Zároveň sú vhodnejšie pre alergikov.
V lete surová a studená zelenina dokáže telo ochladiť. Uvarená naopak v zime prehreje. Keďže obsahuje veľa minerálov a vitamínov výborne sa hodí ako príloha k mnohým druhom jedál.
Pokiaľ mäso, tak radšej hovädzie. Nie je nič lepšie ako si v chladných zimných večeroch uvariť poctivý hovädzí vývar! Hovädzie mäso obsahuje hlavne vitamíny skupiny B a vitamín E, ale aj selén, zinok a železo. Železo je dôležité pri krvotvorbe a krv potom roznáša teplo po celom tele. Hovädzie mäso má vyšší podiel tuku a kalórií, čo opäť prispieva k udržaniu tela v teple.
Zaujímavá morská pochúťka v sebe skrýva omega 3-mastné kyseliny a ďalšie prospešné kyseliny. Mušle majú vplyv na správnu funkciu bunkových stien, nervov, imunity, kardiovaskulárneho systému a udržia organizmus v teple.
To je 19 živín, ktoré zahrejú a posilnia imunitu.